Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ


Φέτος στο σχολείο μας ξεκινήσαμε έναν κύκλο από καινούριες δράσεις που αφορούν στη ζωοφιλία. Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα που κατατέθηκε επίσημα στη διεύθυνση Α/μιας και το ονομάσαμε “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ”. Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι η κ. Ελένη Καραγιάννη, δασκάλα της Εικαστικής Αγωγής στο σχολείο μας.

Ξεκίνησε με διάφορες εικαστικές εργασίες στο εργαστήριο και προεκτάθηκε πέρα από τη σχολική τάξη.


Η ΑΦΙΣΑ
Αρχικά φτιάξαμε μια Αφίσα. 
Μιλήσαμε για τις αρχές της διαφημιστικής αφίσας: ποια είναι η δομή της, τα χρώματα που συνήθως χρησιμοποιούνται, η σημασία της λεζάντας, η ελκυστική εικόνα, κ.α..

Για να δουλέψουμε την αφίσα, αποφασίσαμε λοιπόν το θέμα μας να είναι τα Ζώα. Βασικός στόχος ήταν  να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαμε , για το νέο πολυνομοσχέδιο που έχει θεσπιστεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας και αφορά  στη προστασία των ζώων, 

Πέρα από τις εργαστηριακές και εικαστικές αναφορές μέσα από το δημιουργικό μιας αφίσας, το project πήρε τη διάσταση μιας κοινωνικής παρέμβασης αφού τα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μενιδίου και κόλλησαν παντού την αφίσα τους (σε καταστήματα κυρίως, κατόπιν άδειας).



Πέρα από τη κεντρική αφίσα που έγινε με brain storming και συζητήσεις μέσα στην τάξη, κυρίως με παιδιά της Δ`,  στη συνέχεια τα περισσότερα παιδιά επέλεξαν να φτιάξουν και μια δική τους αφίσα.

Την πρώτη αφίσα για το πολυνομοσχέδιο, ακολούθησε και δεύτερη πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς που σκοπό είχε να προτρέψει τους πολίτες του Μενιδίου να αφήνουν λίγο νερό και τροφή στους δρόμους της πόλης για τα αδέσποτα.

Η αποδοχή της αφίσας ήταν ανέλπιστα θετική αφού διαχύθηκε και πέρα από το Μενίδι σε περιοχές όπως το Κέντρο, την Κηφισιά, τον Πειραιά κ.α. Ακόμα φωτογραφίες από τις αναρτημένες αφίσες γέμισαν το διαδίκτυο και προβλήθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ (πατήστε :ΕΔΩ).
Μια τέτοια φωτογραφία, όπως μας ενημέρωσε συγγενικό πρόσωπο παιδιού, έφτασε σε σχολείο της Αγγλίας και χρησιμοποιήθηκε σε ανάλογο project.


Η  ενεργοποίηση των παιδιών του σχολείου ήταν τεράστια, όχι μόνο για τη διάχυση της αφίσας. Τα παιδιά πλέον “παρεμβαίνουν” σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν κάποια κακοποίηση ζώου και δεν σιωπούν.

Ένα κορίτσι επενέβη, όταν  είδε κάποιον γείτονά του να δένει σε ένα δέντρο ένα σκυλάκι και να απομακρύνεται. Ομάδα αγοριών που είδαν μια κυρία να κλωτσάει ένα αδέσποτο έσπευσαν να την ενημερώσουν πως σύμφωνα με το νέο νόμο δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο και πως μπορεί ακόμα και να εκδιωχθεί, κ.α.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

Έχουμε φτιάξει μια μικρή γωνιά έξω από το σχολείο όπου βρίσκεται πόσιμο νερό και ένα δοχείο με ξηρά τροφή. Τα παιδιά φροντίζουν να ανανεώνουν κάθε μέρα τα δοχεία και οι μαμάδες φέρνουν τροφή που περίσσεψε από τα γεύματα του σπιτιού.

Η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Γ.Οικονόμου είναι σε επικοινωνία με τη Φιλοζωική του Δήμου όπου δεσμεύθηκαν  να εμβολιάζουν και να κάνουν  αποπαρασιτώσεις στα ζώα που μας επισκέπτονται. 
Επίσης  κοντά μας συμβουλευτικά είναι  το Fazoo που μας ενημερώνει για κάθε τι μου αφορά στα ζώα.
















Το project θα συνεχιστεί και του χρόνου με περισσότερες παρεμβάσεις και συνεργασίες με φιλοζωικές οργανώσεις. 








Διάφορες εικόνες από το project:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου