Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Έχω ένα όνειρο (Teachers for Europe)

Η συγκεκριμένη εργασία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Teachers for Europe 2015.


Λίγα λόγια για το project:

Στο art video : “Έχω ένα Όνειρο”, τα παιδιά του Ε2 του 2ου Δ.Σ. Αχαρνών, ενώνουν τα πρόσωπά τους με τα πρόσωπα παιδιών από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Με αυτό θέλουν να  δηλώσουν πως “Είμαστε Ένα”.
΄
(Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το βίντεο)



Τον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψα στη  Ρουάντα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος : Send my friend to school ( στην Ελλάδα συντονίζεται από την ActionAid Hellas). Το ταξίδι-αποστολή είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν έχει επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος της χιλιετίας που αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Περισσότερα για το ταξίδι θα βρείτε στο  blog : Μια δασκάλα Ζωγραφικής στη Ρουάντα:
http://art-teacher-in-rwanda.blogspot.gr/p/send-my-friend-to-school.html
Αυτήν την  σπουδαία προσωπική εμπειρία την μετέφερα στην τάξη και έγινε η αφορμή για να εργαστούμε πάνω σε  “δύσκολα θέματα” όπως : ο ρατσισμός,  η αποικιοκρατία της Αφρικής, η γενοκτονία, η δουλεία κ.α. Επιπλέον ψάξαμε τις συνδέσεις και τις ομοιότητες με τα  σκοτεινά σημεία της Ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως το Ολοκαύτωμα, η άνοδος των ρατσιστικών ομάδων στη σύγχρονη εποχή, κ.α.
Τα projects ξεκίνησαν πέρυσι τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν  φέτος . Έγιναν παρουσιάσεις βίντεο, συζητήσεις, δημιουργία εικαστικών έργων, κ.α. Mια  ξεχωριστή δράση  ήταν η ανάλυση έργων Τέχνης που μιλάνε για τον Ρατσισμό, την ετερότητα, τη βία κ.α.
Όλες αυτές οι δράσεις  ολοκληρώνονται  και συνδέονται με τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος Teachers for Europe αφού τα παιδιά κατάλαβαν πως η  ιδέα της ενωμένης Ευρώπης παρέχει  “προνόμια” που απολαμβάνουν τα κράτη μέλη και πως με αυτήν την ένωση  των κρατών και μεσα από το ρόλο διάφορων θεσμών, έχει εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ιδιαίτερα στο δικαίωμα για εκπαίδευση, τα παιδιά κατανόησαν πως αυτό είναι ένα αγαθό που δεν είναι δεδομένο για παιδιά άλλων περιοχών του πλανήτη.

Τέλος αποφασίσαμε με τους μαθητές του Ε2 να δημιουργήσουμε και να σας παρουσιάσουμε ένα art video στο οποίο εναλλάσσονται τα πρόσωπά τους με πρόσωπα παιδιών που συνάντησα στη Ρουάντα. Το μήνυμα είναι πως είμαστε Ένα , είμαστε ίδιοι και έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια όνειρα.

Και ένα κοινό  Όνειρο  μας λένε τα παιδιά, όπως και ο Martin Luther King Jr, είναι, να έρθει η  στιγμή  εκείνη όπου όλοι οι άνθρωποι σε αυτήν τη γη θα απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου